Texto Alternativo

'ÖZEL ÇALIŞANLAR' İŞARET DİLİYLE SİPARİŞ ALIYOR

'ÖZEL ÇALIŞANLAR' İŞARET DİLİYLE SİPARİŞ ALIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Mutlu Kafe'nin down sendromlu çalışanları, 3 aylık eğitimin ardından işaret diliyle de sipariş almaya başladı.

Down sendromuna dikkati çekmek ve farkındalığın artmasını sağlamak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesince geçen yıl açılan Mutlu Kafe'nin çalışanlarına, öz güvenlerinin artması ve sosyalleşmeleri için verilen eğitimler aralıksız devam ediyor.

Akıl oyunları ve ritmin yanı sıra işaret dili eğitimi alan down sendromlu 11 çalışan, 3 aylık eğitimin ardından kafeye gelen işitme engellilerle de iletişim kurmaya başladı.

"Yeter ki sevin" 

Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi, AA muhabirine, kafede çalışanların sadece garsonluk yapmadığını, aynı zamanda günlük yaşama alıştığını söyledi.

Bu kafenin, down sendromluların fırsat verildiği takdirde neler yapabileceğinin en güzel örneği olduğunu belirten Çelebi, "Bu arkadaşları yeter ki sevin. Sevildiklerini bildikleri takdirde diğer bireylerden farklı olmadıklarını, işlerine daha rahat odaklandıklarını göreceksiniz." diye konuştu.

Eğitimlerin down sendromlu çalışanlara birçok katkısı olduğuna işaret eden Çelebi, şu ifadeleri kullandı:

"Gençlerimiz, çok güzel oyun sergiledikleri gibi el becerilerini de geliştiriyor. Özellikle seçtiğimiz akıl oyunları, görsel olduğu kadar el hassasiyetini de geliştiriyor. Aynı zamanda zeka anlamında da faydası oluyor. Mangala, jenga, satranç gibi oyunları oynayabiliyorlar. Bu oyunların birçoğunda engelsiz bireylerden daha önde olduklarını görüyoruz. Artık bu durumda olan arkadaşlarımızın, iş adamlarının yanında, özel lokantalarda veya başka kurumlarda çok rahat değerlendirilebileceğine inanıyorum. Fırsat verildiği takdirde onların alınlarının teriyle gereğini yapacaklarına inanıyorum."

"İsteklerini anlayabilen grubu gördükleri zaman çok mutlu oluyorlar"

Çelebi, farklı şehirlerden ziyaretçileri ağırlayan kafenin özellikle de engellilerin uğrak yeri olduğunu belirterek, "İşitme engelli arkadaşlarımız, kafeye geldiklerinde, isteklerini anlayabilen grubu karşılarında gördükleri zaman çok mutlu oluyor. Bu nedenle çoğunlukla Mutlu Kafe'yi tercih ediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaretçilerden işitme engelli Şeyma Karaşahin ve Adem Yanar ise işaret diliyle memnuniyetlerini ifade etti.

 


 
 

 

Tasarım ve Kodlama Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı