“Engellilerle 360 Derece İletişim”
TOLAY: ENGELLİLER TOPLUMUN AYRILMAZ PARÇASIDIR
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, engellilerin toplumun ayrılmaz parçası olduğunu belirterek, “Bu durumu böyle anlamak, kabul etmek zorundayız. Dünya Engelliler Günü aslında farkındalıkların ortaya konulduğu bir gündür” dedi
Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi’nde Mehmet Kızıltaş’ın konuşmacı olarak katıldığı “Engellilerle 360 Derece İletişim” konulu seminer düzenledi.
Türkiye’de ilk kez Engelliler Daire Başkanlığı kuran, engellilerin kent yönetiminde söz sahibi eden Büyükşehir, engellilere dönük sıkıntıları bertaraf etmek için gayretle çabaladı. Engellileri sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde değil yılın her anında unutmayan Büyükşehir Belediyesi, engelsiz bir kent kurmak için projeler üretti, Dünyaya engellilerin baktığı zaviyeden baktı. Engeliler gününe özel etkinlikler düzenleyerek değerlendiren Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı, “Engellilerle 360 Derece İletişim” konulu seminerle engellilerle iletişimi anlattı.
TOLAY: BİRBİRİMİZDEN HİÇ FARKIMIZ YOK
Seminerin açış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, “Engelliler toplumun ayrılmaz parçasıdır. Bu durumu böyle anlamak kabul etmek zorundayız. Dünya Engelliler Günü aslında farkındalıkların ortaya konulduğu bir gündür, Onların hayatını kolaylaştırıcı unsurların ele alınması gerektiğinin hatırlatılması gereken bir gün bugün. İnanın birbirimizden hiç farkımız yok” dedi.
BÜYÜKŞEHİR’İN ÇALIŞMALARINI TEK TEK ANLATTI
Türkiye’de ilk kez Engelliler Daire Başkanlığını kurduklarını hatırlatan Tolay, şunları aktardı: “Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapmış olan Fatma Şahin, bakanlığı döneminde engellilere yönelik çıkarılan kanunların yerelde hayata geçirilmesi için bizlere talimat verdi. Yerelde engellilere erişebilirliği ve ulaşılabilirliğini artırıcı çalışmalar yürüttük. Çok önceden belediyenin kurduğu Güçsüzler Yurdunda kimsesizler ve zihinsel engelli yaşlılar kalıyordu. Buranın adını Yaşam evi olarak değiştirdik. Burada kalan 16 zihinsel engelli vatandaşın nüfusa kaydı yoktu, onlara kimlik çıkarttık, sosyal güvence haklarını elde etmiş oldu. Tıpkı çocuklar kreşe gider gibi 65 yaş üzerindeki yaşlıları zaman geçirmesi için sabah evinden alıp akşam evine bırakıyoruz. İl genelinde akülü şarj makinası kurduk. Türkiye’de mısır ve pirinç ununa mahkum edilmiş, piyasası dar ve satılan ürünün sınırlı olması gibi nedenlerle her gittikleri yere kendi yiyeceklerini götürmek zorunda kalan çölyak hastalarının bu sorununun çözümü için harekete geçtik, onlar için ‘Üreten Eller Projesi’ni hayata geçireceğiz. Türkiye’de ilk kez, Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği işbirliğiyle Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Aktif Yaşam ve Eğitim Merkezi’nde verilen kurs kapsamında yüzde 40 ve üzeri, çalışabilir durumda olan engelli bireylerden bir sınıf oluşturuldu. Üreten Eller Pastanesi’nde çölyak hastaları için glütensiz ürünler üreteceğiz. Pastanede çölyak hastalarına özel sandviç ekmek, kurabiye, tatlı ve pasta çeşitleri gibi ürünler yaparak onlara yardımcı olacağız. 100’üncü Yıl Parkı içerisindeki Masal Parkı’nın yanındaki Park Cafe yerine down cafe açıyoruz. Down hastası olan çocuklarımız orada hizmet verecek. Hayata yeniden başlayacak Down hastası çocuklar, farklarının olmadıklarını kanıtlayacaklar.”
FIRSAT VERİLSE BAŞBAKAN BİLE OLURLAR
Tolay, eskiden engelli vatandaşlara “özürlü” denildiğini, bu terimin çok yanlış noktalara gideceğinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla “engelli” teriminin kullanılmaya başlandığını bildirdi.
Engellilere fırsat verilmesini isteyen Tolay, engelliler herkes gibi doktor, avukat, hakim, mühendis ve hatta başbakan dahi olabileceğini söyledi.
Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay’ın konuşmasının ardından eğitmen Mehmet Kızıltaş’ın, “Engellilerle 360 Derece İletişim” konulu semineri büyük bir ilgiyle takip edildi.
Büyükşehir Belediyesi çalışanlarından oluşan koro, işaret diliyle İstiklal Marşımızı okudu.